dimarts, 4 de gener del 2011

Activitat 1: "Conec la meva localitat"

Amb aquesta activitat pretenem que els alumnes coneguin millor la localitat on viuen i la seva realitat social de manera autònoma. És una activitat ideal per iniciar l’estudi d’una localitat ja que els mateixos alumnes seran els encarregats de construir el seu coneixement entorn el seu lloc de residència. A més es tracta d’un treball d’investigació a partir de l’experimentació, l’ús de diferents fonts d’informació i la conseqüent contrastació.

A qui va dirigida?
És una activitat dirigida a alumnes de cicle superior

Programació de l’activitat:
§         Distribució del grup classe: l’activitat es realitzarà en grups de 4 a 5 persones.
§         Materials: ordinadors amb connexió a Internet.
§         Temporalització: es realitzarà en 4 sessions de 2 hores cadascuna.
§         Metodologia:
o       Primera sessió:
La primera hora estarà destinada a la introducció de l’activitat, s’explicarà en que consisteix i seguidament es farà una pluja d’idees, els nens hauran d’explicar tot el que coneixen sobre el poble. Un alumne (voluntari) haurà de sortir a la pissarra  per apuntar tot el que els companys diuen, a continuació es farà una classificació segons: economia, historia, curiositats, recursos naturals, personatges il·lustres, etc.
En aquesta sessió també es formaran els grups, cada grup haurà d’investigar sobre un d’aquests aspectes i ampliar informació.
La segona hora la dedicarem a la recerca d’informació per Internet per tal que els nens es vagin fent a la idea del que han de treballar.
o       Segona sessió:
En aquesta sessió els nens hauran de portar la informació recollida de casa o dels veïns. La primera hora la destinaran a organitzar la feina que han de fer, hauran de fer un llistat amb tota la informació que necessiten per realitzar el treball (entrevistes, imatges, biografies, notícies, etc.). Durant la segona hora es realitzarà una visita al Museu de les Guilleries, els nens hauran d’aprofitar aquesta sortida per recopilar el màxim d’informació necessària pel treball.
o       Tercera sessió:
Aquesta sessió estarà destinada a l’elaboració del Power point i del document Word del treball. El Power point haurà de ser un resum de tota la investigació amb allò que creguin més important per explicar als companys, haurà de tenir fotografies que ajudin a entendre millor el contingut.
En el document Word hauran  de desenvolupar el tema triat, explicar el procés que han seguit per realitzar-lo i adjuntar a l’annex les noticies que hagin trobat sobre el tema, entrevistes que hagin fet, etc. Aquest document haurà d’anar acompanyat d’una reflexió conjunta i una altra individual, sobre el que han aprés realitzant el treball, les dificultats que han trobat i el funcionament del grup.
o       Quarta sessió.
Aquesta sessió anirà destinada a la presentació dels treballs al grup classe.

Durant tota l'activitat el mestre té un paper fonamental, ja que haurà de supervisar la feina dels alumnes i fer les correccions adients. També haurà de supervisar el treball en grup amb l'observació directa i mitjançant una graella  que els nens hauran d'omplir a cada sessió. En aquesta graella cada membre del grup haurà d'apuntar la feina que ha fet i la feina que han fet els companys. Amb això es pretén tenir més control sobre la feina realitzada per cada alumne, evitar conflictes entre el grup i que tots els membres treballin de forma equitativa. 

Objectius didàctics:
  • Conèixer aspectes rellevants sobre la localitat de residència.
  • Conèixer de manera autònoma la realitat social que els envolta.
  • Aprendre a realitzar un treball d'investigació.
  • Aprendre a utilitzar críticament les diferents fonts d'informació per analitzar l'entorn.
  • Organitzar la informació de manera eficaç.
  • Utilitzar habilitats de planificació en el treball.
  • Utilitzar les TIC de manera eficaç.
Avaluació: 
L'avaluació d'aquesta activitat es farà mitjançant l'observació del desenvolupament de cada sessió i la participació i implicació dels alumnes en l'activitat, també es tindrà en compte el treball final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada